Sommige mensen zijn nieuwsgierig naar hun voorouders, anderen moeten de nakomelingen achterhalen van een bepaald echtpaar. De wetenschap die zich hier mee bezighoudt is de genealogie. In opdracht van particulieren en notariskantoren verricht Janjaap Luijt dit type onderzoek. Wie onderzoek wil laten verrichten naar een familie heeft grofweg de keuze tussen twee resultaten: een kwartierstaat of een parenteel.
Kwartierstaat
In een kwartierstaat staan alle voorouder van één persoon, dus: 2 ouders, 4 grootouders, 8 overgrootouders, 16 betovergrootouders, etc. Van te voren is dus bekend hoeveel personen er maximaal gevonden kunnen worden na een bepaald aantal generaties. Kunnen, want soms loopt het spoor dood, bijvoorbeeld bij adoptie, buitenechtelijke kinderen of bij gebrek aan bronnen.
Parenteel
Een parenteel gaat uit van één stamvader in het verleden (bijv. rond 1800) en geeft daar alle nakomelingen van. Hier weet je van tevoren niet hoe uitgebreid het overzicht wordt. Uiteraard kan je wel begrenzingen aanbrengen. Bijvoorbeeld alleen de nakomelingen met dezelfde achternaam (dus alleen de mannelijke nakomelingen) of alleen de broers en zuster van voorouders en niet alle neven en nichten, ooms en tantes, etc.
‘extra generatie = verdubbeling onderzoekstijd’
Houd er rekening mee dat voor beide soorten onderzoek geldt dat elke volgende generatie over het algemeen een verdubbeling van de onderzoekstijd betekent en dus ook van de kosten.