goudsmidswinkel

Cornelis Beelt, Goudsmidswinkel, circa 1660 (huidige verblijfplaats onbekend)

‘Ag’ en ‘Au’ zijn de afkortingen die in de chemie worden gebruikt voor zilver en goud. Onder de naam Agandau verricht Janjaap Luijt onderzoek naar Nederlands goud- en zilver in de ruimste zin van het woord. Vaak leidt dit onderzoek tot tijdschriftartikelen en boeken, zowel voor specialisten als voor een breed publiek. Daarbij neemt Janjaap archiefstukken en voorwerpen als uitgangspunt voor zijn onderzoek. Uiteraard bezit hij een grote kennis van de goud- en zilvermerken, die voor de bestudering van antiek goud- en zilverwerk onmisbaar is.
Een groot deel van zijn kennis heeft Janjaap Luijt op schrift gesteld in Het Zilverlexicon voor Nederland en België. Regelmatig verschijnen er van hem artikelen in een breed scala aan tijdschriften. Publicaties verschenen onder andere in De Stavelij (uitgave van de Nederlandse Zilverclub),Collect en SilverMagazine. Daarnaast schreef hij ruim 15 jaar in Edelmetaal en was hij hoofdredacteur van het tijdschrift De Beeldenaar.
Voor historici, kunstenaars en belangstellenden verzorgt Janjaap Luijt cursussen en lezingen over munten, archiefonderzoek en keurtekens op goud en zilver. Daarnaast werkte hij mee aan tentoonstellingen en presentaties waarbij hij soms de bijbehorende publicatie verzorgde.