omslagHet Zilverlexicon is een encyclopedisch overzichtswerk met bijna 3.000 lemma’s toegespitst op zilver uit Nederland en België. Ze beschrijven voorwerpen, gereedschap, keuren en merken en stijlen. Dit standaardwerk bevat in alfabetische volgorde talrijke nuttige gegevens over zilver in de ruimste zin van het woord. Daarnaast komen ook de belangrijkste edelsmeden, zilvermerken en productiecentra aan bod. De voorwerpen zijn van zowel Nederlandse als Belgische origine en variëren van alledaags tot museaal.
Op elke bladzijde staan tekeningen en zwart-witfoto’s. Dit grote aantal foto’s, tekeningen en zilvermerken geven het boek een belangrijke visuele meerwaarde. De twee keer zestien bladzijden met kleurenfoto’s geven extra glans.Aan het eind van het lemma staan vertalingen in het Frans, Engels en Duits van het trefwoord, die de gebruiker de mogelijkheid biedt om buitenlandse vakliteratuur in die talen beter te begrijpen. Het boek eindigt met een bestekherkenning, lijst met openbare collecties in Nederland en België, beknopte literatuurlijst en extra ingangen op Franse, Duitse en Engelse termen.
Dit is hét boek over zilver dat vrijwel alle gebruikelijke en ongebruikelijke termen en begrippen op het gebied van zilver behandelt. Een bijzonder handig naslagwerk voor verzamelaars, liefhebbers en professionals.

384 pagina’s, veel illustraties, 16 pagina’s kleurenafbeeldingen
Waanders Zwolle, 2006
ISBN-13: 978-90-400-9116-2

Het Zilverlexicon is uitsluitend nog antiquarisch te koop.